Genel Bilgiler
Çukurova, M,S, 1083 yılında Anadolu Selçuklu Devletilne katılmıştır. Bu dönemde Çukurova'da Ramazanoğullan Beyliği kurulmuştur, 1516 yılında Mısır seferine giden Yavuz Sultan Selim, bölgeyi Osmanlı Devletine katmıştır. 30 Ekim W18!deki Mondros Mütarekesi'ni müteakip 24 Aralık 1918'de Adana Fransız işgaline sahne olmuştur. Güney cephesinde kazanılan başarılar sonucu Fransızlarla Ankara'da 20 Ekim 192Vde anlaşma imzalanmıştır ve Fransızlar, 1922'de Adana'yı boşaltmışlardır, Cumhuriyet1 in ilânı ile birlikte il olmuştur. Adana'nın güneyinde Akdeniz, batısında İçel ve Niğde, kuzeyinde Kayseri, batısında Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay yer almaktadır. 2000 Genel Nüfusu Sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 1.349A78sdir.
Adana Arkeoloji Müzesi
Adana'nın ve bütün Çukurova'nın tarihi eserlerinin sergilendiği müze, 1924 yılında kurulmuştur. Tarsus/Gözlükule, İçel/Yumuktepe, Ceyhan/Sirkeli ve Yüreği r/M is is Höyüğü kazılarında bulunan, Çukurova'nın ilk çağlarına ait seçkin eserler müzede toplanmıştır.
Mîsis Mozaik Müzesi
Müze, Adana-Ceyhan arasındaki tarihi İpek Yolu üzerindedir. Adana'ya 26 km uzaklıktadır. Burada sergilenen eserler arasında Misis antik kenti sınırları içerisinde yer alan bir bazilikaya ait zemin mozaikleri de vardır.
Taş Köprü
Seyhan Nehri'nin üzerinde bir Roma devri şaheseri olan Taşköprü, Adana Arkeoloji Müzesi'ndeki kitabesine göre M.S. 4. yy sonlarında yaptırılmıştır. 1500 yıllık bir tarihi olan Taşköprü 21 gözlü iken ıslahı esnasında 7 gözü toprak altında kalmıştır.
Hasan Ağa (Kethüda) Camii
1558'de yaptırılmıştır. Planı Mimar Sinan'a aittir. Klasik devir Osmanlı mimarisinin Adana'daki tek örneğidir. İnşası 25 sene süren camiin güney duvarında, 1671'de
Çukurova'ya gelen Evliya Çelebi'nin imzası vardır.
Ulu Cami ve Külliyesi
Ramazanoğlu Beyliği'nin ünlü beylerinden Halil Bey tarafından 1507
yılında yaptırılmıştır. Klasik Osmanlı camilerinden farklı olarak Memluk
ve Selçuklu üsluplarını yansıtmaktadır. Cami, mimarisi ile olduğu
kadar, taş işçiliği, renkli taş ve İznik çini süslemeleri ile de ünlüdür.
Adana Kebabı
Bütün Türkiye'de bilindiği üzere Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan
ayıran en belirgin özellik kebapta kullanılan ettir. Et, doğal ortamda
ve bölge yaylalarında yetiştirilmiş koçlardan elde edilmelidir. Üretim
tekniği ve ustalık da önemli ölçüde farklılık sebebidir.
Şalgam
Adana'da artık burası ile özdeşleşmiş olan şalgam sularından alınabilir.
İLÇELERİ
Seyhan, Yüreğir, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık.